PREDKUPNA PRAVICA PRI PRODAJI STANOVANJA

  • Če ima nepremičnina dva ali več etažnih lastnikov in nima več kot pet posameznih delov, imajo pri prodaji posameznega dela v etažni lastnini drugi etažni lastniki predkupno pravico.
  • Za uveljavljanje predkupne pravice se smiselno uporabljajo določila tega Stvarnopravnega zakonika, ki urejajo predkupno pravico solastnikov.
  • Če sosed želi stanovanje prodati ima etažni lastnik na njem zakonsko predkupno pravico. To pomeni, da ga mora najprej ponuditi etažnim lastnikom in šele, če zavrnejo njegovo ponudbo sme stanovanje pod istimi ali pa manj ugodnimi pogoji prodati drugemu kupcu. V kolikor mu na ponudbo ne odgovorite 30 dneh se šteje, da jo zavračate.
  • Če bi sosed prodal stanovanje brez, da bi ga sploh ponudil sosedom v več stanovanji stavbi (ki ima največ do pet stanovanjskih enot) ali pa če bi vi ponudbo zavrnili, pa bi ga prodal pod bolj ugodnimi pogoji (npr. ceneje) potem lahko ti  izpodbijajo to prodajno pogodbo in zahtevajo, da jo sklenejo z vami.
  • Kaj, če prodajalec ne upošteva predkupne pravice solastnika?

Če prodajalec proda nepremičnino brez obvestila solastniku, ki ima predkupno pravico, in če je bila tretjemu znana ali mu ni mogla ostati neznana predkupna pravica upravičenca, lahko ta v šestih mesecih, šteto od dne, ko je zvedel za prodajno pogodbo, zahteva, da se pogodba razveljavi in stvar pod enakimi pogoji proda njemu. 

Zakonita predkupna pravica občine

Kontakt       Koristne povezave       Cenik       Splošni pogoji poslovanjaE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   M: 041 386 514
Spletno reševanje sporov

Izdelava spletne strani