KDO DEDUJE, ČE JE KMETIJA ZAŠČITENA?

Dedovanje zaščitenih kmetij uživa posebno obravnavo in ga ne ureja Zakon o dedovanju (ZD) temveč Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev (ZDKG). Določene kmetije so v Sloveniji zaščitene z namenom ohranitve njihove celovitosti in preprečevanja drobitve. Po ZDKG ima status zaščitene kmetije kmetijska oziroma kmetijsko-gozdarska gospodarska enota, ki je v lasti ene fizične osebe ali lasti, solasti ali skupni lasti zakonskega para, ali v solasti enega od staršev in otroka ali posvojenca oziroma njegovega potomca in obsega najmanj 5 ha in ne več kot 100 ha primerljive kmetijske površine.

Dedič zaščitene kmetije je lahko na podlagi zakonitega dedovanja le oseba, ki ima lahko zakonito dedno pravico tudi po ZD. ZDKG določa da je v primeru da je lastnik zaščitene kmetije le ena oseba in je ob njegovi smrti več sodedičev deduje kmetijo tisti zakoniti dedič po splošnih predpisih o dedovanju, ki ima namen obdelovati kmetijsko zemljišče in ga za to sporazumno izberejo vsi dediči. Med dediči pa ne morejo biti izbrani tisti, ki so se usposobili za poklice izven kmetijske dejavnosti ali pa so kako drugače preskrbljeni, če v istem dednem redu konkurirajo s sodediči, ki se usposabljajo za kmetijsko dejavnost in niso kako drugače preskrbljeni. V primeru da se sodediči glede dedovanja ne sporazumejo, ZDKG določa drugačno dedovanje. Če je zaščitena kmetija v lasti, solasti ali skupni lasti zakonskega para, je dedič kmetije preživeli zakonec. V primeru da zakonca umreta hkrati ZDKG določa dedovanje take zaščitene kmetije. Če pa je bila zaščitena kmetija v solasti enega od staršev in otroka ali posvojenca oziroma njegovega potomca, je dedič zaščitene kmetije preživeli solastnik, če ima zakonito dedno pravico.

V primeru, da je zapustnik zaščitene kmetije napravil oporoko, se uvede oporočno dedovanje. Dediščine ni mogoče tudi z oporoko deliti po fizičnih delih, ker jo sme oporočitelj nakloniti samo eni osebi ali izjemoma dvema, ki sta bodisi zakonca bodisi roditelj in otrok. Drugačno oporočno razpolaganje je nično in se izpelje zakonito dedovanje.

Kontakt       Koristne povezave       Cenik       Splošni pogoji poslovanjaE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   M: 041 386 514
Spletno reševanje sporov

Izdelava spletne strani